vineri, 21 aprilie 2017

Frunze de mesteacăn

Dacă mirosului perfect i s-ar da o culoare, atunci negreșit aceasta ar fi verde. Când înfrunzește mesteacănul, mai ales după ploaie, plutește în aer un miros puternic de caise verzi cu nuanțe subtile și diafane greu de comparat cu ceva cunoscut. Absolut divin!


În țările nordice, rămurelele înfrunzite de mesteacăn sunt mâncate pentru a pune sângele în mișcare la ieșirea din iarnă, din același motiv pentru care urzica face parte din dieta noastră de primăvară.
Frunzele sale, culese când sunt proaspăt ieșite din mugure și folosite în infuzii pentru uz intern au proprietăți imunostimulatoare, diuretice și antiedematoase. Ajută în rinofaringite repetate la copii, cu episoade bronho-pulmonare recidivante; după tratamente cu antibiotice; în astenia convalescenței; în decalcifiere la tineri, carie dentară, rahitism, consolidarea fracturilor; reumatism, sindrom nefritic, gastrite catarale. Au acțiune asupra Stafilococului auriu și alb Oxford și asupra Bacilului anthracis.
În uz extern ajută la seboreea excesivă, împotriva mătreții și a căderii părului. Apa infuzată cu frunze de mesteacăn miroase extraordinar de bine iar părul spălat cu infuzie își păstrează mirosul chiar și a doua zi.
Pentru o baie în care nu este urmărit un efect terapeutic anume ci doar unul profilactic, înmiresmarea și îmbogățirea apei de baie, relaxarea și bucuria de a simți mirosul autentic al plantelor spontane, este de ajuns o cantitate de 25 gr de plantă uscată care se lasă ori sub jetul de apă fierbinte și ulterior în apa de baie, ori se infuzează separat și apoi se adaugă la apa de baie împreună cu săculețul de plante. După baie plantele se aruncă dar săculețul se poate refolosi.
Pentru uz intern se face infuzie din două lingurițe cu vârf de plante la o cană de apă clocotită; când temperatura apei a ajuns la 40 de grade celsius, se neutralizează cu un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. După șase ore se filtrează și se beau 2-3 căni pe zi.
Frunzele uscate de mesteacăn le puteți găsi la magazinul din Vatra Familiei EmiliAna, la prețul de 5 lei punga de 25 gr.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu