duminică, 24 aprilie 2016

Soc



  Florile de soc sunt cunoscute mai ales pentru răcoritoarea socată care se face din ele. Dar mai puţin se ştie că ele au şi virtuţi terapeutice deosebite în viroze respiratorii şi stări gripale şi sunt foarte bune sudorifice în stări febrile, gustul ceaiului fiind foarte plăcut deci bine primit de copii. Eu îl folosesc cu întotdeauna cu succes.



  Preparare: Ceaiul se obţine prin infuzie dintr-o linguriţă cu vârf de plantă la o cană de apă. Se lasă în repaos câteva minute şi se bea 1-2 căni pe zi, pentru stările febrile se bea seara.

   Fructele de soc bine coapte, au acţiuni similare cu cele ale afinelor. Din ele se poate obţine dulceaţă, sirop sau cidru. Eu am făcut dulceaţa care are un gust şi un aspect extraordinar.


  Şi din florile uscate de soc se poate face socată, iar gustul este exact la fel cu cel din flori proaspete. Eu fac adesea, spre bucuria copiilor şi folosesc următoarea reţetă: 6 litri de apă,  6 inflorescenţe mari de soc, 600 gr zahăr, zeama de la două lămâi şi coaja de la una, un fir de drojdie ( pt un borcan de 6 litri cam cât o boabă de mazăre). Se amestecă bine şi se lasă la căldură două zile, acoperit doar cu un tifon, timp în care se mai amestecă. Apoi se scoate în sticle şi se pune dop. Se păstrează la rece câteva zile.



 Planta uscată o puteți găsi la magazinul din Vatra Familiei EmiliAna, la prețul de 5 lei (doar în amestec cu alte plante, în Amestec Familia)


Notă: Informaţiile au fost culese din cartea lui Ovidiu Bojor - Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu